Lizaki to słodycze, które znaczącej większości z nas kojarzą się z czasami dzieciństwa. Takie produkty doskonale sprawdzają się w charakterze gadżetów reklamowych. Ich niska cena sprawia, że chętnie sięga po nie coraz więcej firm, bez względu na wielkość czy dostępny budżet. Są to słodycze ponadczasowe, które nigdy nie wychodzą z mody i mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. To na przykład doskonały pomysł na drobny, darmowy podarunek dla klientów składających zamówienie w naszym sklepie internetowym. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by umieścić je na stoisku naszej firmy na targach. Zamiast kupować gotowy produkt, pokusić można się o jego samodzielne wykonanie. Oto sprawdzony przepis na reklamowe słodkości bez dodatku cukru.Jak wykonać zdrowe lizaki reklamowe? Do ich przyrządzenia potrzebne będą następujące składniki: 4 łyżki ksylitolu, 1 łyżka ekstraktu z cytryny, patyczki do szaszłyków oraz silikonowe foremki. W rondelku, na średnim ogniu podgrzewamy ksylitol aż do momentu powstania bąbelków, które świadczą o kipieniu produktu. Może to trwać do 30 minut. Dodajemy ekstrakt z cytryny i zdejmujemy naczynie z ognia. Następnie nakładamy masę do foremki przy pomocy łyżeczki. Patyczki układamy na masie i zalewamy kilkoma kroplami ksylitolu. Czekamy aż ostygnie i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Jak przygotowuje się owocowe lizaki reklamowe? Do tego celu potrzebne będą dowolne owoce, na przykład truskawki, jabłka lub pomarańcze, tabliczka czekolady o zawartości kakao na poziomie minimum 70 procent oraz patyczki do szaszłyków. Owoce myjemy i osuszamy. W razie konieczności kroimy je na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia i maczamy w niej owoce nabite na patyczki. Układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Jak widać, Lizaki reklamowe mogą być zarówno smaczne, jak i zdrowe. Takie słodkości doskonale prezentować będą się na stosku na targach branżowych, zachęcając do bliższego zapoznania się z ofertą.